Apr 1, 2011

April tradition from Finland: Vappu -May Day Eve

Vappu

Vappu on kevään ja suomalaisen työn juhla. Vapun päivään kuuluvat ilmapallot, naamiasasut, ylioppilaslakit, vappumarssit, poliittiset puheet, vappulounaat ja eväsretket.

Vappu on lasten juhla. Silloin saa koristella kodin ilmapalloilla, serpentiineillä ja vappuviuhkoilla. Vappuna juodaan simaa ja syödään munkkeja ja tippaleipiä.

Vappu on myös ylioppilaiden juhla. Ylioppilaat laittavat päähänsä valkoiset ylioppilaslakkinsa ja kulkevat koko päivän ne päässään.

Vappuna juhlivat myös työläiset. He kulkevat lippukulkueissaan kaupungin halki.



May Day – The 1st of May


On May Day we celebrate Spring and Finnish labour. Balloons,  clown costumes, student caps, parades,  flag processions, political speeches, May Day dinners and picnics are part of May Day celebration.

May Day is childrens’ festival. We decorate our homes with balloons, streamers and  whisks made of silky paper. We drink mead and eat doughnuts and  and special  May Day confectionery called tippaleipä”  or May Day fritter (in the picture).








Also people who have graduated from high school celebrate on May Day by wearing their  white student caps all day and having a stroll on the streets.

Working-class people celebrate May Day, too. They walk in flag processions through towns.

No comments:

Post a Comment