Feb 27, 2011

March tradition in Barrafranca (Italy): "A Tavulata di San Giuseppe"





“A TAVULATA” DI SAN GIUSEPPE
La festa di San Giuseppe viene celebrata in Italia il 19 marzo e coincide con la festa del papà.
A Barrafranca, la festa di San Giuseppe si svolge nella piazza principale attorno ad una tavola imbandita detta
a tavulata.
Qui viene rappresentata la “Fuga in Egitto” della Sacra Famiglia, provocata dal Re Erode, durante la strage degli innocenti.
Dei bambini, con bellissimi e preziosi abiti ricamati, danno vita ai personaggi di San Giuseppe, la Madonna, il Bambino Gesù e l’Angelo, mentre tre giovani, a cavallo, impersonano gli Ufficiali di Erode.
La stessa scena viene ripetuta nelle case (senza la presenza degli ufficiali del re Erode) dove è anche usanza preparare a tavulata, con molte pietanze tipiche della festa adagiate su una tovaglia finemente ricamata a mano, come voto al Santo per qualche grazia ricevuta.
Il primo piatto caratteristico della festa di San Giuseppe è il minestrone di linguine casalinghe, condito ed insaporito con tutte le verdure di stagione. Poiché la festa cade nella Quaresima non ci sono piatti a base di carne, ma frittate fatte con varie verdure.
Caratteristico è anche il pane di San Giuseppe preparato in varie forme simboliche.
Vari sono i dolci tradizionali: sfingi, pasta siringata, pagnuccata, ita ’e murti e l’armuzzi santi.
Nelle settimane precedenti la festa viene raccolto del cibo da destinare alle famiglie indigenti.
A scuola abbiamo celebrato la festa di San Giuseppe e mangiato la pasta preparata dalle mamme nel cortile della scuola.
Nell’occasione i bambini hanno portato il cibo per i bambini poveri del paese.

SAINT JOSEPH’S “TAVULATA
Saint Joseph’s feast is celebrated in Italy on the 19th of March and coincides with Father’s day.
In Barrafranca the feast takes place in the main town square around a sumptuously laid table, called
a tavulata, where it is performed the Flight into Egypt of the Holy Family, due to King Herod during the Massacre of the Innocents.
Children, dressed in beautiful and precious embroidered cloths, revive the characters of Saint Joseph, Holy Mary, Baby Jesus and the Angel, while three young men act the King Herod’s Officers.
The same scene is repeated in private homes (without King Herod’s Officers) where it is used to prepare a tavulata, with lot of typical feast dishes laid on a hand-embroidered tablecloth, as a votive offering after a received grace.
The first characteristic course of Saint Joseph’s feast is the homemade minestroni (pasta di San Giuseppe) seasoned and flavoured by vegetables in season. There are no meat dishes, as the feast is in Lent, but omelettes with different kinds of vegetables.
Special bread is prepared in different symbolic shapes.
Various are the sweets: sfingi, pasta siringata, pagnuccata, ita ’e murti e l’armuzzi santi.
Food is collected during the preceeding weeks for poor families.
At school we have celebrated Saint Joseph and ate the typical pasta prepared by mothers in the schoolyard. In the preceding days children have brought food for poor children in the town.

RECIPE: La pasta di San Giuseppe (Saint Joseph’s pasta)
Here is how we prepare the typical pasta of the feast in Barrafranca.
INGREDIENTS
- fresh pasta (linguine)
- beans
- chickpeas
- lentils
- broccoli
- fennel
- olive oil
- salt to taste
PREPARATION
Soak separately beans, chick peas and lentils overnight. Drain and boil them separately adding salt in plenty of water until cooked. Clean and then boil separately, adding salt, broccoli and fennel until cooked.
Cook pasta in boiling and salted water until al dente.
Add beans, chickpeas. lentils, vegetables, olive oil, mix together and serve hot.





2 comments:

  1. very interesting! we will try the pasta. see you soon, Sonja

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  2. Very interesting! We will try the pasta! Sonja

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