Jan 31, 2011

February tradition from Finland: Laskiainen - Shrovetide

Laskianen 


Laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Tänä vuonna sitä vietetään 
vasta maaliskuun 8. päivänä. Keskiajalla suomalaiset paastosivat laskiaistiistaista pääsiäiseen. Sinä aikana he saivat syödä vain tiettyjä, kevyitä ruokia. Paastoon laskeutumisesta juontaa merkkipäivän suomenkielinen nimikin. Ennen paastoa pidettiin ”syöminkejä”.

Monet laskiaisherkut ovat samoja kuin meillä nykyisinkin: Syötiin hernerokkaa (sian sorkilla höystettynä) sianlihaa sisältävää rasvarieskaa, pannukakkua, laskiaispullia, munkkeja ja makkaroita. Yhteistä kaikille laskiaisruuille oli rasvaisuus. Uskottiin, että mitä enemmän rasva kiilsi sormissa ja suupielissä, sitä enemmän siat lihoivat ja lehmät antoivat maitoa ja enemmän kirnusivat voita. 

Nykyisin laskiaista vietetään sekä laskiaissunnuntaina että laskiaistiistaina laskien mäkeä ja syöden hernekeittoa ja laskiaispullia, joiden välissä on kermavaahtoa ja mansikkahilloa tai mantelimassaa.

Ystävät ja sukulaiset kokoontuvat viettämään laskiaista. Lapset menevät laskemaan pulkalla ja aikuiset hiihtämään. Tätä kutsutaan laskiaisriehaksi. Siellä aikuiset istuvat ja juttelevat, lapset laskevat rattikelkalla, pulkalla ja liukurilla. Isommat lapset lumilautailevat tai laskettelevat. Lapsilla on hauskaa. Sen jälkeen aikuiset kutsuvat lapset kaakaolle ja laskiaispullalle.





Shrovetide


Shrovetide is celebrated seven weeks before Easter.  This year (2011) Shrovetide is as late as in March. In the Middle Ages Finns fasted from Shrove Tuesday until Easter.  During this period of time they were allowed to eat only certain light dishes. The Finnish word ”laskiainen” refers to  ”descending” to fasting. Before Lent (fast) people had feasts in which they ate lots and lots of food. Many Shrovetide dishes are still the same as in the Middle Ages like pea soup with pig’s trotters, fatty bread with pork, pancake, Shrove buns with cream, doughnuts and sausages. All these dishes were very fatty. People believed that the greasier your fingers or corners of the mouth were, the more pigs would put on weight and cows would give milk that people could turn into butter.



This is how Shrovetide is celebrated in Finnish families nowadays.

Shrovetide is celebrated both on Shrove Sunday and Tuesday by sledding downhill and eating pea soup and Shrove buns with cream and jam or almond paste in them. Friends and families get together to celebrate.  This happening is called “laskiaisrieha”. Children go sledding downhill with bobsleds, sliders or sleds and grown-ups go skiing or sit down to talk. Older children go snowboarding or downhill skiing. Children have fun together. After this grown-ups invite children to have hot chocolate and Shrove buns.
  

1 comment:

  1. Interesting tradition and very nice and original pictures Milla.

    ReplyDelete